Educational

Bellevue Park SS Performing Arts Hall

 

Gold Coast, Australia

AU$ 690,000

Completed 2009

 

Project Description:

The Performing Arts Hall at the Bellevue Park State School, Southport has delivered exceptional liveability to its users since its completion in 2009.

Designed by Chris Gay, whilst at Philip Follent Architects, the hall is used for multi-purpose activities with a bias towards the performing arts.

Ecologically Sustainable Design

Throughout the design of the hall, Chris integrated passive Ecologically Sustainable Design principles such as:

  • low and high level natural ventilation, for cooling
  • the use of natural lighting, enhanced by the sloped hall ceiling
  • water saving sanitary-ware
  • the use of sustainable finishes such as linoleum on the floors, and
  • extensive rainwater harvesting

The location of the building on the site allows the hall to flow out through covered areas to an adjacent lawn and under-croft area below a teaching block. This extended space easily accommodates large school functions. The hall is linked to its adjacent covered areas by bi-fold doors thus also allowing for overflow seating.

Functional & Low Cost

This fine example of a building functioning exceptionally  well in its environment,  highlights just how successful the architects of ELIA Architecture are in incorporating relevant, cost-effective principles of integrated passive design into their work.

Through working creatively with natural light and ventilation, sun shading, building orientation and appropriate materials, Elia Architecture delivers buildings which are low maintenance, energy efficient and environmentally responsive.

Design Excellence

ELIA Architecture’s total commitment to the principles of energy efficiency and Ecologically Sustainable Design (ESD) allows them to achieve outcomes that are both synonymous with design excellence in the area of environmental awareness, as well as serving their clients’ best interests.

Stage 1 was completed in 2005. Stage 2 consisting of covered out-door areas, amenities, additional storage spaces and acoustic elements and air-conditioning for the hall (intended mainly for hot, sultry summer evening performances) was completed in 2009.

 

ELIA Architecture

Toowoomba | Brisbane | Kuala Lumpur

Copyright © 2020 ELIA Architecture | Site Map | Terms of Use  |  Privacy Policy