T Apartment

About the project

Our client purchased 2 adjoining inner city apartments in a 9-storey mixed use development on Ruthven Street, in Toowoomba. The apartments had originally been used for short-term, serviced accommodation.

They required a Toowoomba base, close to work, but without necessarily needing gardens etc. The two apartments (a 3-bed and a 2-bed) were gutted and one new ‘3-bed plus study’ apartment was created as a special retreat for a busy couple.

The new layout offers unobstructed views across the city and focuses on lifestyle, convenience and storage.

The original, relatively new apartments were extensively re-modelled with only two minor bedrooms in one apartment remaining untouched. A whole new layout was designed, which includes a generous master suite (with en-suite / WIR) and a large kitchen with associated butler’s pantry and utility area, overlooking three distinct living zones, viz. sitting/TV, sitting/conversation and meals. The new study also links to these living areas.

The new, recessed entry doors open onto the entry vestibule which provides views over the city and links to the living area. The pedestrian flow within the apartment is controlled through the use of the feature fire place and butler pantry, providing access to guests, discreet from the living area.

The design and location of generous cupboard space and stone bench-tops include unique features such as easy stowage and retrieval for mobile technology. Utility spaces are tiled and well-appointed with numerous storage options provided.

Ensuites and bathrooms are tiled full height with abundant storage options. Natural granite and stone are featured throughout the apartment.

As the building is subject to Body Corporate requirements the external fabric was left unaltered. The only concession was the replacement of glazing to an acoustic / smart glass. The balcony was opened up and a new privacy screen added to the east end.

Key Information

Completed: Mid 2011
Cost: $ 506,000
Location: Toowoomba, QLD
Project Team: Lester Ehrlich; Deneth Peiris
Photography by Peter Denyer Photography

A well- conceived exercise in contemporary open plan living, uniting two previously average apartments into one of generous spaces and optimised outlook

Jury Citation
2011 RAIA Darling Downs Regional Architecture Awards